CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
February 06, 2012, 04:18:49 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: dis-patch 7 [2008] utisci...  (Read 2393 times)
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« on: October 15, 2008, 11:30:01 PM »

Mislio sam da je zgodno da otvorim(o) posebnu temu za utiske sa ove manifestacije, da ne bi isparili. Wink

Elem, večeras sam bio na audio/vizuelnoj instalaciji Thomasa Koenera (Rex, 20h), gde je kombinovao zvuke i video materijal prikupljene u Beogradu (mada je tu bilo i još nekih snimaka iz voza koji definitivno veze sa Srbijom nemaju, ali 'ajde) i sve to prezentovao u trajanju od nešto manje od sat vremena.

Toma(s) k'o Toma(s), a i publika k'o publika. Dronovi, šumovi, nasumični semplovi glasova, strašno dugi statični kadrovi sastavljeni iz više slojeva iste slike ali sa kašnjenjem (interesantna efekat prilično!), do same krajnosti usporeni snimci kretanja ljudi... meni je ovo bilo zanimljivo, kao i dobrom delu ljudi izgleda, ali ne možeš pobeći od onih koji ulaze/izlaze iz sale, provlače se između stolica i čačkaju mobilne telefone (sa glasnim zvonom, uzgred). Potrebna je svojevrsna koncentracija i barem neko elementarno neuznemiravanje za ovaj celokupni slowmotion, ali preživeh nekako, prvi put kada sam prisustvovao vrlo lsičnom performansu istog autora (pre par godina, na istom mestu), bilo je čak mnogo gore.

Interesantno je još spomenuti da su pored glavnog projektora i platna, povremeno aktivni bili i dodatni projektori, koji su prenosili nešto drugačije filmove na bočne zidove i deo zida i tavanice iznad galerije (praktično, iza leđa većine). Zvuk takođe nije bio običan stereo, nisam mogao da lociram druge zvučnike, ali ukupno ih je bilo najmanje 4. Ovo uglavnom nije bilo naročito iskorišćeno, osim u nekoliko trenutaka, ali zato je valjda i bilo interesantnije.

Uglavnom, ako je Toma ovako doživeo Beograd, jednom rečju se to može opisati kao - depresivno.  Grin  Zvučno, to je standardno njegov fazon, ali scene i pre svega boje u tim filmovima su bile jako čudne. Izgleda, pretežno invertovane (kao kada gledaš negativ fotografskog filma), nezasićene; nejasni obrisi, sve u nekom polumraku. Što je najgore, mislim da zapravo odlično leži uz ovaj grad, ovako siv i musav, ali ipak samo u određenom godišnjem dobu, ima on i svoje mnogo lepše strane. Smiley

Prekosutra Ableton Showcase u 15h i Bass Friction u 23h. Wink

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #1 on: October 16, 2008, 12:00:52 AM »

Prekosutra Ableton Showcase u 15h

Jel tad i dodela nagrada za konkurs?

ואתה יהוה מגן בעדי כבודי ומרים ראשי׃
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #2 on: October 16, 2008, 06:56:31 AM »

Jeste, tj. trebalo bi da jeste. Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #3 on: October 16, 2008, 07:02:51 AM »

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #4 on: October 16, 2008, 03:07:34 PM »

Uvod u dis-patch ove godine bio je Tuned City - priča o odnosu arhitekture i zvuka, pretvaranje sportskog igrališta, vozne stanice, napuštenih građevina, parka u instrumente. Glavna ideja jeste da ljudi svojim socijalnim delovanjem (igranjem sportske igre, putovanje vozom, pečenjem roštilja Grin) sviraju ove instrumente. Takođe, čovek koji je pričao sve ovo je imao ideju da ceo grad pretvori u instrument.

Sve to mi nije toliko primamljivo jer mi je dosta svakodnevne buke, samo mi fali još da razmišljam o tome da kada prelazim ulicu ja zapravo proizvodim zvukove. Takođe, čovek je pričao kako oni objašnjavaju ljudima da su sve to ustvari jako lepi i čudni zvukovi, ali Hellooo svi ti zvukovi, koji meni nisu čudni, se mogu dobiti digitalnim tehnikama... Ništa novo, ali je zanimljivo bilo slušati.

Što se tiče Terrain Vague-a, сталкер je opisao tačno kako je bilo... Kada su u pitanju ljudi u velikim, mravljim količinama, kroz umetnički pristup sa dobrom muzikom, ne može da mi se ne svidi. Svidelo mi se kako su parovi bili crno beli (upravo ova slika koju je сталкер gore postavio). Bilo je čudno okretati se i pratiti različite projekcije. Lepo iskustvo.

Do drugog viđenja...

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #5 on: October 16, 2008, 06:27:50 PM »

Večeras idem na Rhythm Space tj na Pan American.
Nisam uspeo da orobim curu za telefon sa kamerom, tako da se javljam sa nekim narativom bez slika, nažalost.

trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #6 on: October 17, 2008, 01:49:36 AM »

Nažalost nisam uspeo da se potpuno prepustim muzici večeras jer se moja poluprehlada udružila sa visokom vlažnošću vazduha u Rexu.

NEMETH predstavlja FILM zajedno sa:
STEVEN HESS & MARTIN SIEWERT

Ovo me je najviše podsetilo na nastup TRAPISTA pre neku godinu. Dakle davljenje u potpuno neslušljivim i neprozirno struktuiranim nanosima improvizovanog zvuka. Nit za glavu nit za rep da ih uvatiš. Na trenutke se probijalo nešto što je bilo podnošljivo, nešto što je ličilo na temu koja bi mogla dalje da se logično da se razvije, al vrlo brzo bi tu priliku uništili. Tip za gitarom, tip za bubnjem, tip za kvazi kraut rock sintisajzerom.

MARTIN BRANDLMAYR  me je najviše i prijatno iznenadio. Očekivao sam najgore jer je on BUBNJAR meni omraženog TRAPISTA. Ispalo je da se dasa  odlično igra sa ranim vrstama udaraljki i efekata, emulirajući ritam mašinu Cheesy
Nešto kao Monkey Drummer od Apexa samo mnogo sporije, sofisticiranije i sa manje ruku Wink
Zaista je car, naročito jer ima meru i nastup je trajao taman toliko da ne dosadi.

I najzad PAN AMERICAN. Zbog njega sam praktično i pljuno 500 dindži. Da li zato što sam bio već umoran, nije mi toliko lego. Bilo je par trenutaka  kada sam uspeo da se ubacim u trip, da se maltene prenesem u hipnagogičko stanje ali vrlo brzo me je dekoncentrisala fizićka nelagodnost. Da sam se barem ispružio ko čovek, i kao jedan značajan deo publike  Smiley Ležaljke bi odlično poslužile.
Iznenadila me je i forma izvođenja. Gitara plus bubanj. Funkcija laptopa mi nije baš bila jasna, retko sam čuo matricu.
To me je vratilo pomalo u stare dane, Labradford. Neko je čak iz pozadine publike uzviknuo "Labradford je bolji od ovog"  Tongue

Ozvučenje mi je bilo pomalo sumnjivo, tako da nisam siguran da li je sve trebalo da zvuči tako kako je bilo, a bilo je dosta probijanja.

Sve u svemu pomalo sam razočaran, no ovo je VRLO subjektivan doživljaj. Deo publike je jako uživao, dalo se videti.

trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #7 on: October 18, 2008, 01:43:54 PM »

ћаоздраво vs остатак света 2:1

(у преводу за оне са јевтинијим улазницама на диспечовом контесту поредак је следећи

1. лулелелу

2. конејн

3. нека риба

доказ да се овде окупља крем домаће авангардно електронске продукције.

Grin

ај окачите ствари, другари.
« Last Edit: October 18, 2008, 02:41:34 PM by trišmegišto » Logged

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #8 on: October 18, 2008, 02:53:10 PM »

Uf, 'ajmo redom, mamurno, uz klasik John Coltrane-a - Giant Steps  : D

Na Ableton Showcase-u je bilo fino, Robert Henke (Monolake) je držao predavanje i pokazao par dobrih poteza u Live-u.
Baš mi je bilo drago da ga ponovo vidim uživo. Takođe sam se veoma radovao pojavi Morgan Packard-a i njegovoj prezentaciji
Ripple programa uz pomoć kojeg je za par minuta proizveo svoju standardnu suptilnu muziku punu promena. Philip Glass in the box.

Za ovogodišnje takmičenje prispele trake su bile definitivno kvalitetnije od prethodne godine. Čestitke zasluženim dobitnicima,
a stvarno bih da kažem da ovo što su dva prva mesta uzeli ljudi iz ove zajednice govori o tome da idemo negde sa ovom našom
pričom - da se okupimo i prodrmamo domaću elektro scenu. Ovo je super reklama i za label Afro

BASS F(R)ICTION je razočaravajuće veče kakvo nisam očekivao, u muzičkom smislu. Kada smo došli nije bilo loše, ali kada 2562 počeo da
prelazi u ekser-tehno bilo je dosta. Slično je nastavio i Deadbeat. "Samo da hefta". Prostor je takođe loš kao što je Volarić i rekao,
bass je pucao na sve strane. Masa je bila raznolika, nestandardna DP publika... No ekipa je sve to nadoknadila Afro

PS: Volariću jesi li našao novčanik? Sad

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #9 on: October 18, 2008, 07:39:44 PM »

Meni lakše ovako da prenesem utiske, a ionako smo išli zajedno na sve: Wink

Na Ableton Showcase-u je bilo fino, Robert Henke (Monolake) je držao predavanje i pokazao par dobrih poteza u Live-u.
Baš mi je bilo drago da ga ponovo vidim uživo.

Takođe mi je bilo drago, sa njim nikada nije dosadno.  Afro

Takođe sam se veoma radovao pojavi Morgan Packard-a i njegovoj prezentaciji Ripple programa uz pomoć kojeg je za par minuta proizveo svoju standardnu suptilnu muziku punu promena.

Ja nisam ništa znao o dotičnom, niti o programu, šta znam, nekako mi nisu bili simpatični ni jedan ni drugi, lol Smiley Pomalo neubedljivo, barem meni.

Za ovogodišnje takmičenje prispele trake su bile definitivno kvalitetnije od prethodne godine.

To sigurno, i pritom je super što je Henke pustio sve trekove koji su priloženi. Ja sam prezadovoljan rezultatom, i nagradom naravno, a stvarno, bez ikakvog foliranja mi je drago što je lulelelu dobio prvu nagradu, tj. što je to neko koga znamo odavde. Inače, dok nam nije prišao da se upoznamo, nije mi ni na kraj pameti bilo da je to on, jer mi je trek zvučao dosta drugačije od onog (delića koji sam čuo) materijala koji je ovde ostavio na skidanje. Zavidim mu samo što on ima i Operator i Sampler u paketu a ja ne, lol, pošto bez ta dva sa ovim paketom koj isam dobio ne mogu reprodukovati svoje dosadašnje trekove. Ali kada zaradim nadogradiću, hehe. Smiley

BASS F(R)ICTION je razočaravajuće veče kakvo nisam očekivao, u muzičkom smislu. Kada smo došli nije bilo loše, ali kada 2562 počeo da
prelazi u ekser-tehno bilo je dosta. Slično je nastavio i Deadbeat. "Samo da hefta". Prostor je takođe loš kao što je Volarić i rekao,
bass je pucao na sve strane. Masa je bila raznolika, nestandardna DP publika... No ekipa je sve to nadoknadila

Da, stvarno je ispalo nenadano loše - po nas, barem, izgleda ne i za veći deo publike... Upali smo dok je kretao Piece Of Shh... , koji nas je pošteno zagrejao, direktno nastavio 2562 da održava dobru atmosferu u nešto tvrđem maniru i onda polako počeo da zalazi u nešto suviše repetitivno i bukvalno zamorno, dok više nisam znao ni šta slušam niti ko nastupa. Sve je otišlo u neki meni minimal koji je mnogo više monoton i umarajući nego hipnotičan, naročito mi je Deadbeat (koji je valjda trebao biti vrhunac, šta znam) zdrobio volju za participiranjem. Mislim, svako od nas je isti utisak imao, zato i pobegosmo relativno rano.

Ako izuzmemo Volarićev peh Sad , barem je među nama bila konstantno pozitivna atmosfera i nismo se baš toliko smorili kao što zvuči.  Wink

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« Reply #10 on: October 18, 2008, 08:03:11 PM »

ћаоздраво vs остатак света 2:1
1. лулелелу
2. конејн
3. нека риба

доказ да се овде окупља крем домаће авангардно електронске продукције.

i za kraj faking vozovi, faks, IPS, kiša.... ko razume shvatice

сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #11 on: October 18, 2008, 08:25:17 PM »

Šteta je što nisi mogao doći da se družimo, ali se bojim da bi se zarad samog događaja od sinoć možda čak i pokajao da si nekako uspeo da se iscimaš i uklopiš sve. Mislim, opet kažem, bilo je strava na početku, ali kako je odmicalo vreme nije ni nama bilo svejedno šta ćemo/gde ćemo, kamoli tebi da si još dolazio iz NS-a i da čekaš prvi voz u pola šest... Biće bolje prilike Wink

Nego, sad pročitajh na sajtu da Jan Nemeček nije nastupio sinoć zbog intervencije policije!? Kakve policije?.. još ispade da smo otišli u pravi čas.

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #12 on: October 18, 2008, 08:29:48 PM »

Nije ni čudo, to je penzoski hood. Blizu su zgrade.

e.Day
Guest
« Reply #13 on: October 19, 2008, 12:34:56 AM »

žao mi je što sam propustio ovo dešavanje i OVE godine ... jesam baraba ... pa to je čudo jedno ... ccccccc
Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« Reply #14 on: October 19, 2008, 01:22:34 AM »

Šteta je što nisi mogao doći da se družimo, ali se bojim da bi se zarad samog događaja od sinoć možda čak i pokajao da si nekako uspeo da se iscimaš i uklopiš sve. Mislim, opet kažem, bilo je strava na početku, ali kako je odmicalo vreme nije ni nama bilo svejedno šta ćemo/gde ćemo, kamoli tebi da si još dolazio iz NS-a i da čekaš prvi voz u pola šest... Biće bolje prilike Wink

ne pokusavaj da me utesis  Grin

Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: