CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
February 07, 2012, 08:57:18 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Arabic  (Read 1015 times)
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« on: June 06, 2008, 11:15:51 PM »

Voli li neko arapske pesme? Ja da Smiley Ako znate nešto vrlo dobro Smiley , stavite ovde linkz.

Evo dve za početak:

Natacha Atlas - Gafsa - http://youtube.com/watch?v=FlCP6I45z6s - stvarno mi je jedna od najboljih, najdubljih
Nancy Ajram - Enta Eih - http://youtube.com/watch?v=Wae5Vm2EuMA - malo više pop (vuče na naše narodnjake, ne znam kako je već do sada nije neko obradio), ali i ceo album je ok

Takođe super je Shpongle - Invocation - mnogo duboka psihodelična stvar, takođe peva Natcha Atlas.

...

...drifting in memory...
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #1 on: June 06, 2008, 11:19:42 PM »

Elissa - Azshalak - http://youtube.com/watch?v=xNMwT-oJSWI - Ovu stvar su Funky G dobro obradili : D uvek sam voleo inače tu pesmu : D

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #2 on: June 07, 2008, 01:33:14 AM »

Heh - gde me nadje!? Cheesy Grin Wink

Ako mislis iskljucivo na arapsku muziku, tu ne stojim toliko dobro, mada nije da nisam trazio. Ako pak podrazumevas muziku bliskoistocnog regiona u sirem smislu, tu imam veci izbor favorita. Badawi mi otkrio taj svet, a o njemu necu jer ima posebna tema.

Iran:
Davood Azad (vrlo minimalno ali efektno) i u izvesnoj meri Shahram Nazeri (glas mi je na momente odlican ali ume da predje u iritantan, ali to je samo moj ukus, inace ga zovu "Pavarotijem Bliskog Istoka"). Ono sto mi prija najvise kod iranske, tj. persijske muzike je forsiranje tradicionalnih zicanih instrumenata i potpuno odsustvo duvackih, koje inace malo teze varim.

Liban:
Ziad Rahbani - ovo je jedan zafrkant, imam jedan album o kojem nema nikakvih informacija, ne znam ni od kada je, niti umem da pretpostavim. Ima pesama koje su poprilicno pod uticajem tradicionalnog ali odmah pored njih se nalaze i neke "koktel party" varijante. Ima neku konstantnu dozu humora i dosta je zabavno (ne razumem ga sta prica, ali kada bi cuo, bilo bi ti jasno).

Koga zanima malo vulgarnija varijanta, neka potrazi Haifu Wehbe, ona je otprilike na nivou nasih neo-folk "zvezda" ( Cheesy ne mislim na death-in-june-neo-folk). Mislim, pesme nemaju neku umetnicku vrednost, ali je lepa za oko i ume smesno da zvuci sve to. O spotovima da ne pricam (pogledaj npr. "Wah-wah")...

Ali realno, braca Turci ih siju sve za glavu Smiley , ko ne zna cega tamo sve ima, neka obavezno pogleda odlican film: Crossing The Bridge. Film jednako pokriva modernu kao i izvornu muziku, a povrh toga nalazi i vezu izmedju njih (mladji narastaji tamo postuju starije kolege, pa cak iako im muzika nikakve slicnosti nema, sto je ovde prakticno nemoguce videti).

Ko je makar povrsno upucen u nasu izvornu muziku sa juga, tu mislim najpre na stare prizrenske pesme, uverice se da izmedju nekih turskih i ovih nema nikakve razlike osim u jeziku. Kao sto u principu nema ni razlike izmedju vecine madjarskih i vojvodjanskih...

Sve ovo na stranu, najveci problem ljudi ovde je sto imaju jako autisticnu predstavu o ovoj muzici, odbacujuci je jer nalaze direktnu paralelu sa ovdasnjim vulgarnim i degenerisanim zvucima koji su samo povrsno inspirisani karakteristicnim bliskoistocnim/turskim stilom. Ja prvi sam imao dugo instinktivno negativnu reakciju na ovakav zvuk, ali to se sve rasprsi kada se elementarno informises i razbijes glupe i netacne predrasude. E, onda pocinje zabava! Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #3 on: June 07, 2008, 08:57:49 AM »

Ako mislis iskljucivo na arapsku muziku, ...
Ne mislim iskljucivo, vec zbog arapskog jezika (ok npr. tuski nije arapski, valjda),  na istocnjacko pevanje : D

Sve ovo na stranu, najveci problem ljudi ovde je sto imaju jako autisticnu predstavu o ovoj muzici, odbacujuci je jer nalaze direktnu paralelu sa ovdasnjim vulgarnim i degenerisanim zvucima koji su samo povrsno inspirisani karakteristicnim bliskoistocnim/turskim stilom.
Upravo tako, npr. ljude Elissa asocira na Cecu :-)

Ove sto si naveo mi zvuce poznato, kao da sam bas pre neki dan slusao nesto od njih, (ali ko ce da pamti ta imena). I will dig mo` Grin

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #4 on: June 07, 2008, 09:36:19 AM »

Arapski i hebrejski pripadaju istoj grupi, tj. semitskim jezicima, sve ostalo je indo-evropska grupa (turski, persijski...). Wink

P.S. - ako te interesuje stvarno kvalitetan hip-hop, poslusaj Clotaire K. Momak je libansko-egipatskog porekla, iz Francuske, i pesme su mu na arapskom, francuskom i engleskom. Stvarno odlicno, ja skoro da uopste ne slusam hip-hop, a ovo mi je super. Uopste ne mora nesto tu posebno da se razume, muzika je odlicna!

P.P.S. - proverio sam, mala ispravka, turski je izgleda zaseban jezik, nije indo-evropski!
« Last Edit: June 07, 2008, 10:13:03 AM by сталкер » Logged

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #5 on: June 07, 2008, 10:19:54 AM »

Ako bi se tema prosirila i na tursku muziku, mozda treba ljude upoznati i sa delom besmrtnog Barışa Mança.  Smiley

http://www.youtube.com/watch?v=_jBzHVAofm0

Ono sto je savrseno je da poslednjih nedelja skoro iskljucivo slusam muziku sa tih prostora, od Turske preko muzike sefardskih Jevreja, do Kurdistana i Persije. Tako da  mi ova tema dodje kao mecki na rupu.
Super je to kad je na arapskom ili hebrejskom zbog njihovih grlenih vokala, ali muzika ima dosta slicnosti, narocito ova popularnija, jer su svi krali jedni od drugih. (svaka zemlja od nase strane Balkana pa prema Bliskom istoku ima svoj turbo folk i svoj naziv za turbo folk). Mene zanimaju te njihove Cece i slicno, samo pucajte sa linkovima.

A evo jedna odlicna stvar od mene. Muzika turskih Roma. Drugacija od turske tradicionalne muzike, divlja, donekle izivljavanje na instrumentima, ali ne ono glupo jazz izivljavanje, vec iz srca. Ova pesma recimo lici na nase juznjacke pesme, s tim da one nemaju ovako divlju i virtuoznu pratnju.
Selim Sesler & Brenna Mac Crimmon - Penceresi Yola Karşı

Ako zelis da se ogranicimo samo na arapsku muziku, ok. Mada je meni to nekako vestacko ogranicavanje. Cheesy
Natacha Atlas je super, btw. Ne sve od nje, ali dobra je. Wink

i,
Koga zanima malo vulgarnija varijanta, neka potrazi Haifu Wehbe, ona je otprilike na nivou nasih neo-folk "zvezda" ( Cheesy ne mislim na death-in-june-neo-folk). Mislim, pesme nemaju neku umetnicku vrednost, ali je lepa za oko i ume smesno da zvuci sve to. O spotovima da ne pricam (pogledaj npr. "Wah-wah")...

http://www.youtube.com/watch?v=5UjRoWpHAE8

Azn Afro
« Last Edit: June 07, 2008, 10:27:57 AM by мачак тоша » Logged

ואתה יהוה מגן בעדי כבודי ומרים ראשי׃
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #6 on: June 07, 2008, 10:42:49 AM »

Selim Sesler & Brenna Mac Crimmon - Penceresi Yola Karşı
Ovo mi je fenomenalno, obozavam je! Smiley Primeticete da imaju meze na stolu... Grin Wink

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #7 on: June 07, 2008, 11:00:54 AM »

Provericu sve to (trenutno sam na poslu).

Inace, temu sam nazvao Arabic jer je na netu ocigledno takav naziv za ovakav nacin pevanja. Npr. postoji www.divx4arab.com

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #8 on: June 07, 2008, 11:09:20 AM »

Ne znam bas, Orhan Gencebay bi se jako naljutio na to Grin A ne zelis da naljutis Orhana Gencebaya, tu ni Chuck Norris ne pomaze Grin

http://www.youtube.com/watch?v=IBl1h9zgVRc

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
jellyfish
Forum ninja

339995601 bombajaaa@hotmail.com
View Profile
« Reply #9 on: July 01, 2008, 12:12:54 AM »

probaj Transglobal Underground, mnogo je dobar, islamic-hop, oriental... ma fuzija svega.

abadroza
Ultravisitor

prefer sex without music, it sounds too good

abadrozin@hotmail.com
View Profile WWW Email
« Reply #10 on: July 01, 2008, 02:14:15 AM »

jes da je van teme ali ovi su pobedili http://www.youtube.com/watch?v=yRmqZRPgK1w  Grin Grin Grin Grin Grin Grin

www.abadroza.com
------------------------------------------------------------------
x0xb0x f#3 SokkOS, x0xb0x f#4 SokkOS
Korg Electribe EMX-1, EM-1, ES-1, Roland MC-303
LSDJ Game Boy Classic/Color ProSound mod
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #11 on: July 10, 2008, 10:24:20 PM »

Evo, opet slusam Selima Seslera (album Oglan bizim kyz bizim)... kako je to dobro, jazz prema ovome deluje jako kruto i isfolirano - Selim & Co. rasturaju! Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Tamer
Administrator
Killah!

:\/

danilocrni@hotmail.com
View Profile WWW Email
« Reply #12 on: July 22, 2008, 09:47:09 PM »

jes da je van teme ali ovi su pobedili http://www.youtube.com/watch?v=yRmqZRPgK1w  Grin Grin Grin Grin Grin Grin

pa to su indijci, nisu arapi Smiley

Pages: [1]
  Print  

Jump to: